کتاب فلسفه رادیکال هنر نوشته مهندس سهراب نعیمی و با ویراستاری مهندس فرحناز دباغیان در خرداد ماه ۱۴۰۰ توسط نشر پیام بهاران در سراسر ایران منتشر شده است. در ابتدا از ویژگی های منحصر به فرد این کتاب می توان به ویراستاری بسیار خوب آن اشاره نمود و اما از لحاظ مفهوم و محتوا نیز این کتاب بسیار منحصر به فرد است زیرا کاربرد کتاب مذکور همانطور که از نام آن مشخص است فقط در هنر خلاصه نمی شود و به جز دانشجویان و محققین در حوزه های هنری مطالعه آن برای علاقه مندان و محققین رشته علوم انسانی نیز می تواند بسیار مفید باشد.
کتاب فلسفه رادیکال هنر به فلسفه و ریشه های هنر در ایران و اروپا پرداخته و به آسیب شناسی های متعدد در درون جامعه ایران می پردازد. این کتاب ابتدا با رویکرد تاریخی به بررسی اهمیت تاریخ هنر پرداخته و در ادامه به واخواهی تنش های ایجاد شده میان هنر غرب و شرق می پردازد و با ارایه اسناد مکتوب به نظریه پیشرفت غرب ریشه در اندیشه ایرانیان پا فشاری می کند. اگر چه بخش های فضای زیادی از کتاب فلسفه رادیکال هنر را معرفی تاریخ هنر نقاشی و عکاسی در برگرفته است لذا هدف از عنوان آن مطالب ایجاد پرسش های متنوع در ذهن محققین و خوانندگان است و از جمله مهمترین این سوالات می توان به چرایی عقب ماندگی هنر ایران در مقابل هنر غربی ها اشاره نمود. در این کتاب برای اولین بار در ایران با یک نظرسنجی جامعه شناسانه از دانشجویان رشته روانشناسی به پرسشی مهم پاسخ داده شده است که امروزه ایرانیان و مشخصا در سال ۱۳۹۹ شمسی چه نوع هنری را دوست دارند. در صفحه ۱۸۸ این کتاب یک پرسش نامه نظر خوانندگان را جلب خواهد کرد.
این پرسش نامه با همانگی و مدیریت دکتر سودابه عیسی زاده در دانشگاه پیام نور تهران و در رشته روانشناسی به معرض تفکر دانشجویان رسید و نتایج بسیار شگفت انگیزی را حاصل نموده است که خواندن آن نیز برای محققین بسیار حایز اهمیت است.
این کتاب با قطع وزیری در بازار موجود بوده و با ۲۰۰ صفحه آزین بندی شده است. شاید یکی از ایرادات این کتاب صفحه های غیر رنگی و سیاه و سفید باشد که اگر رنگی چاپ میشد حتما جذابیت بیشتری را ایجاد می نمود.
اما شاید بعد از قسمت نظرسنجی و قسمت آسیب شناسی مهمترین بخش کتاب در قسمت مدرنیته باشد. کتاب فلسفه رادیکال هنر در قسمت مدرنیته و عوامل مدرنیته در ایران ریشه های بسیاری از عقب ماندگی های هنری در ایران را در همین زمانه می داند. برای اولین بار این کتاب واخواهی عقب ماندگی های هنری در ایران را از پیدایش مدرنیته در غرب جستجو کرده است و این خود بسیار حایز اهمیت است.
در همین رابطه و در صفحه ۸۲ این کتاب در رابطه با استعمار و غربزدگی و ارتباط آن با مدرنیته اینگونه میخوانیم که:
غریبگی ایرانیان با قانون از بعد از زمان کورش بزرگ تا عهد مدرنیته ادامه داشته و متاسفانه ایران به جز چند سال هیچوقت قانونی یکپارچه نداشته است. لذا وقتی به عهد جدید می رسیم مشاهده می شود که آنچه در ارتباط با مدرنیته گفته می شود هنوز در کشور ما وارد نشده بود و در قیاس با اروپا ما در هیچ زمینه ای مطلبی برای گفتمان جهانی و اندیشه ای نو نداشتیم و اگر افتخاراتی هم داشته ایم مربوط به صدها سال گذشته بوده است. ایران فقط در زمینه ادبیات کسانی را داشت به مانند فردوسی و حافظ و… که می توانستند با ادیبان غربی دست و پنجه نرم کنند که همانا آنان به مانند پهلوانانی هستند که به جرات می توان گفت به راحتی می توانستند عالمان غربی را حتی با یک دست به خاک بیافکنند. به راستی چه کسی می توانسته در مقابل حافظ بنشیند و شاعری کند؟ ما چنین نخبگانی را داشته ایم ولی چیز دیگری برای رویارویی با غرب در عهد جدید نداشتیم. آنقدر فقیر بودیم که هنوز مفهوم مدرنیته به درستی در افکار ما وارد نشده است و همچنان در هنر و در نوشته های ما و تمامی مناسبات اجتماعی مان همینگونه است. آری، ما پهلوانی را به نام فردوسی داریم ولی در عهد جدید چه کسی را داریم که یارای هماوردی با فرانسیس بیکن را داشته باشد. چه کسی در ایران یارای رویاریی با هگل[۱]، اسپینوزا، نیوتن، کپلر، گالیله و دکارت را دارد؟ و شاید به همین علت است که در ذهن ایرانیان برای اولین بار ذهنیت استعماری از غرب رخ می نماید.
شمارگان این کتاب ۴۰۰۰ جلد و قیمت پشت جلد این کتاب ۸۰ تومان درج شده است و در کتابفروشی های سراسر ایران.سایت دیجیکالا و باسلام. و خصوصا نشریه و فروشگاه کتاب پیام بهاران قابل دسترسی می باشد.
علاقه مندان برای خرید این کتاب ضمن مراجعه به آدرس های بالا می توانند برای خرید این کتاب با شماره های تماس فروشگاه پیام بهاران ۷۷۴۰۸۴۷۰ و ۳۳۹۰۴۹۹۵ و ۳۳۹۹۸۷۵۲ و ۳۳۹۳۵۷۰۷ و ۰۹۳۹۱۲۲۴۸۱۰ تماس حاصل فرمایند.
مدیر مسئول بخش آموزش و پژوهش:
سهراب نعیمی (عکاس، نویسنده و مدرس علوم عکاسی در دانشگاه)
نویسندۀ کتابهای:
1.آبهای زیرزمینی در سال 1384 ( گروهی از نویسندگان )
2.اعوجاج در تصاویر تئودولیت در سال 1386 (گروهی از نویسندگان)
3.فلسفه رادیکال هنر در سال 1399(تاریخ هنر)
4.در فاصله دو عکاس روایت عکاسان جنگجو و غمگین در سال 1400(تاریخ عکاسی)
5.عکاسی 2022 در سال 1401 (آموزش عکاسی)
6.(عکس را نوریزاد) در سال1401 (آموزش جامع عکاسی)