آلاشْت یکی از شهرهای شهرستان سوادکوه در استان مازندران ایران است. زبان مردم آلاشت مازنی است، نام آلاشت نیز در زبان مازندرانی به معنی آشیانه عقاب است. وجه تسمیه آن نیز احتمالاً وجود عقاب های فراوان در کوههای بلند این منطقه است.زادگاهرضا شاه در زمان حکومت پهلوی با عنوان «زادگاه بنیانگذار پهلوی» شناخته میشد و پس از آن به عنوان موزه مردمشناسی آلاشت پذیرای گردشگران و توریستها می باشد. هر چند شهرداری این منطقه با نام گذاری تابلوهای مختلف سعی در نام گذاری این روستا و خانه ی مذکور به موزه مردم شناسی دارد ولی فقط کافی ست در میان راه آدرس را از مردم بومی بخواهید. آنها با خوشحالی نام خانه رضا شاه را بر زبان می آورند. گفته میشود پس از انقلاب اسلامی تلاشهایی برای تخریب این مکان صورت گرفته بود. منطقه آلاشت نیز با طبیعت خود خالی از آبشار نیست. یکی از این آبشارها به نام آبشار نارم در سی و پنج کیلومتری جنوب غرب آلاشت واقع است. سهراب نعیمی عکاس و هنرمند مردم شناسی در سال ۱۳۹۳ به این روستا سفر کرده و طی بازدید از این بنا عکس های زیبایی را نیز به ثبت رسانده است.
آلاشت در ۱۹ تیرماه سال ۱۳۴۸ هجری شمسی توسط وزارت فرهنگ و هنر به دلیل داشتن شاخصههای معماری بومی و ارشمند با اسم محله قدیمی آلاشت و با شماره ثبت ۸۶۷ ثبت ملی شد.
کوچههای تنگ و باریک با مصالح بومی، سقفهای تخته پوش، جدارههای ارزشمند همه و همه نشانی از اصالت این بافت تاریخی میباشد، بافت قدیمی و کوچههای شهر مقیاسی انسانی داشته و دارای ارزش تاریخی میباشد، از این منظر میتوان این شهر کهن را در کنار روستاهای معروف دیگر ایران همچون ماسوله و ابیانه، میمند و … قرار داد.
در مازندران محدوده بافت تاریخی ۶ شهر از جمله شهرهای بابل، قائمشهر، بابلسر، ساری، آمل و آلاشت در میان ۱۶۸ بافت ارزشمند کشور به شهرداریها و استانداری ابلاغ گردید، وسعت محدوده بافت تاریخی آلاشت نسبت به کل شهر در مقایسه با پنج شهر دیگر به مراتب بیشتر و نزدیک به ۷۰٪ از بافت شهر بوده، همچنین محدوده بافت تاریخی الاشت به دلیل ثبت ملی شدن تنها محدوده بافت تاریخی ثبت شده در میراث کشور میباشد.
آلاشت به دلیل موقعیت جغرافیایی خود، کمتر مورد توجه فاتحین ایران بودهاست. خانهای که رضاشاه در آن به دنیا آمد، در حال حاضر موزه مردمشناسی است. این بنا با قدمت ۲۰۰ ساله در دهه ۸۰ از کتابخانه به موزه مردمشناسی تغییر کاربری شد و عموم مردم برای بازدید از آن اقدام مینمایند. علاوه بر موزهٔ مردمشناسی، مسجد امام حسین توسط حسین لرزاده معمار نام آشنا دوره پهلوی دوم نیز نزد مردم از اهمیت خاصی برخوردار است این مسجد در سال ۱۳۵۲ بهدستور محمدرضا شاه پهلوی شاه وقت ایران ساخته شد.[۸] مسجد امام حسین با معماری منحصربهفرد، طاقنماهای جناغی، پلان درونگرا و کشیدگی باسیلیکایی و گنبد ۱۲ وجهی رک یکی از زیباترین مساجد شمال ایران بوده که با مصالح مختص به اقلیم سرد و کوهستانی (عمدتاً سنگ) چشم هر بینندهای را به خود جذب مینماید.
جز این دو ساختمان، ساختمان خاص دیگری در جنوب شرقی آلاشت و در جوار روستای گلیان به نام دختر پاک وجود دارد، این ساختمان مقبره یک دختر معصوم بوده که از زمانهای قدیم معتقد بودهاند تنها زنان میتوانند از این آرامگاه بازدید نمایند و مردان حق ندارند وارد این مزار شوند، طبق مستندات و مطالعات انجام شده این مقبره از قبل معبد آناهیتا (الهه آب) بودهاست و سه مشخصه معابد آناهیتا (بالای تپه بودن، نزدیک رودخانه بودن و پلان مربع مستطیل) را داراست.
مدیر مسئول بخش آموزش و پژوهش:
سهراب نعیمی (عکاس، نویسنده و مدرس علوم عکاسی در دانشگاه)
نویسندۀ کتابهای:
1.آبهای زیرزمینی در سال 1384 ( گروهی از نویسندگان )
2.اعوجاج در تصاویر تئودولیت در سال 1386 (گروهی از نویسندگان)
3.فلسفه رادیکال هنر در سال 1399(تاریخ هنر)
4.در فاصله دو عکاس روایت عکاسان جنگجو و غمگین در سال 1400(تاریخ عکاسی)
5.عکاسی 2022 در سال 1401 (آموزش عکاسی)
6.(عکس را نوریزاد) در سال1401 (آموزش جامع عکاسی)